Centrum Edukacji Artystycznej

Na parterze znajduje się hol główny, szatnia dla uczestników, dwie galerie, sala teatralna z garderobą i sala konferencyjna. Na pierwszym piętrze zlokalizowane są pracownie: pracownia teatru tańca, rytmiki i gimnastyki, pracownia piosenki, pracownia słowa, pracownia komunikacji wizualnej, pracownia komputerowa, pracownia historii sztuki, biblioteka oraz część wspólna służąca chwili relaksu- kawiarnia z antresolą. Na drugim piętrze znajduje się interaktywna pracownia koloru, pracownia plastyczna, pracownia kroju i szycia, pracownia modelarska, pracownia techniczna „zrób to sam”, pracownia fotograficzna, pracownia ceramiki i garncarstwa.
W całym wnętrzu zastosowałam kontrast bieli i szarości, z różnymi odcieniami żółci i kilkoma detalami w innych intensywnych kolorach. Dynamicznym akcentem we wnętrzu jest „zygzakowaty” wzór na podłodze oraz na suficie w formie oświetlenia. Wzór na podłodze wykonany jest z matowego materiału, który ułatwia osobom słabowidzącym poruszanie się w przestrzeni.
Dla dzieci odwiedzających centrum lub oczekujących na zajęcia zaprojektowałam ścianę figur geometrycznych. Przestrzeń na której znajdują się różne figury geometryczne w określonych kolorach, pomalowana została farbą magnetyczną. Dzieci mogą rozwijać swoją wyobraźnię poprzez zabawę polegającą na tworzeniu własnych kształtów i form.
Dla rodziców stworzyłam ścianę informacyjną w formie interaktywnej tablicy. Zamieniłam tradycyjne żółte, samoprzylepne karteczki na karteczki wirtualne. Osoba dorosła może wybrać temat ogłoszenia i wpisać jego treść na tablecie umieszczonym na podeście przy ścianie. Różne tematy ogłoszeń będą miały swój określony kolor. Ułatwi to korzystanie z informacji przez inne osoby.
Sala konferencyjna dla pracowników utrzymana jest w nowoczesnym i minimalistycznym klimacie. Szklany stół i chromowane dodatki oraz skórzane fotele sprawiają, iż przestrzeń jest bardzo stonowana. Aby ciemny sufit nie skupiał na sobie uwagi, zaprojektowałam podwieszany sufit w intensywnym żółtym kolorze. Jego kontynuacja znajduje się również za ścianą tablicową. Namalowane na nim delikatne przecinające się kreski tworzą różnej wielkości trójkąty. Lampa wykonana ze świetlówek ułożonych w nierównomierny kształt nadaje wnętrzu dynamizmu, jednocześnie nie przytłaczając go.
Na końcu holu znajduje się sala teatralna. Mała scena na podwyższeniu, zasłonięta bordową kotarą nadaje wnętrzu powagi. Odgrywanie spektakli na „prawdziwej scenie” wpływa korzystnie na wzrost samooceny młodych aktorów. Widownię tworzą fotele głównie w kolorze szarym, jednak niektóre z nich mają inne, wyraziste barwy. Nadaje to lekkości i kolorytu przestrzeni.
Sufit i ściany boczne to ponownie trójkaty. Tym razem oświetleniowe długie linie tworzą ciekawą kompozycję. Ściany pomalowane farbą odbijającą światło tworzą nieskończoną głębię pomieszczenia. Dzięki temu zabiegowi sala teatralna pomimo ciemnych ścian nie przytłacza widza.
Na pierwszym piętrze w holu znajdują się kolorowe pufy ułożone w różnych, nieregularnych kształtach. Dodatkową atrakcją są stojące fotele skandynawskiego projektanta Henrika Thora „Ovalia” oraz wiszące siedziska o podobnym kształcie wykonane z przezroczystego, syntetycznego materiału. Fotele te przypominają swoim kształtem jajo, tworzą bezpieczną strefę zabaw dla dzieci, a nawet dorosłych.
Na pierwszym piętrze zaprojektowałam kawiarnię z antresolą. Pomieszczenie to utrzymane jest w jasnych kolorach. Uwagę odwiedzającego skupiają żółte, wyraziste schody, oraz fotele utrzymane w różnych odcieniach tego koloru. Elementem szczególnym w tej przestrzeni jest ogromnych rozmiarów lampa zbudowana z okrągłych, białych święcących kul. Ułożone na nieregularnych wysokościach dają efekt trójwymiarowości. We wnętrzu tym nie zabrakło również kształtu trójkąta, który był inspiracją do stworzenia wielu elementów w moim projekcie. Tutaj znajdują się one na ścianach, jednak w delikatnej formie cienkich, przecinających się linii na białym tle, aby nie przytłoczyć całego wnętrza. Dzięki przeszklonej atresoli do wnętrza dochodzi ogromna ilość naturalnego, ciepłego światła słonecznego.
Na drugim piętrze zaprojektowałam interaktywną pracownię koloru. Pracownia ta została stworzona w celu stymulowania rozwoju dzieci i ich wrażliwości na barwy, z wykorzystaniem koloru, dźwięku i kształtu- trzech kategorii bodźców na które szczególnie młodsze dzieci najlepiej reagują. Projektując dużą, kolorową tęczę na ścianie miałam na celu przeniesienie barw rzeczywistych wystepujących w przyrodzie do przestrzeni interaktywnej. Tęcza ta stanowi iluminację świetlną.
Na sąsiedniej ścianie zaprojektowałam interaktywną formę zbudowaną z kilkunastu prostopadłościanów o różnej grubości, których funkcją jest łączenie nazwy z barwą np. żółta cytryna, zielona trawa. Korzystające z ekranu dotykowego dziecko wybierając określony kolor poznają przedmioty kojarzące się z tą barwą.
Atrakcją dla najmłodszych jest także „ścieżka kolorów”. Wędrujące po niej dziecko rozwija swoją koordynację wzrokowo-ruchową i pamięć barw. Maluchy lubiące baraszkowanie po podłodze mogą cieszyc się z kolorowego tunelu. Umieszczony w pracowni sygnalizator świetlny ma charakter edukacyjny i wychowawczy, ponieważ uczy dzieci zasad poruszania się w ruchu ulicznym. Funkcję relaksacyjną w pracowni koloru pełni gra świateł tworzona przez delikatne, tiulowe materiały umieszczone przy suficie.
Przestrzeń pracowni kroju i szycia została wyjątkowo dobrze doświetlona, z uwagi na czynności jakie tam będą wykonywane. Stworzone stanowiska pracy umożliwiają przeprowadzanie zajęć z krawiectwa ręcznego, a także maszynowego pod kontrolą opiekuna. Pracownia kroju i szycia powstała z inspiracji pokazania młodzieży i dzieciom, że istnieje rzemiosło takie jak krawiectwo oraz umiejętność projektowania ubioru.

Opis
Moim celem było stworzenie przestronnego, nowoczesnego i przyjaznego dzieciom centrum. Jego przestrzeń została dostosowana do możliwości swobodnego rozwoju artystycznego dzieci i młodzieży. Obiekt ten przystosowany jest również dla osób niepełnosprawnych. Na każde z pięter prowadzą dwie windy, oraz zostały wydzielone toalety dostosowane dla osób niepełnosprawnych. W moim projekcie wyodrębniłam trzy strefy: strefę główną z przestrzeniami prezentacyjnymi, strefę z pracowniami manualnymi oraz strefę z pracowniami artystyczno-interaktywnymi.
Dodatkowe informacje
Klient:Centrum Edukacji Artystycznej
Usługi:3D Projektowanie